• Părul fiecăruia dintre noi este diferit

  De la persoană la persoană, cu toții avem părul diferit. Să ne gândim, de exemplu, la toate nuanțele părului, de la blond deschis până la negru pur și la toate variantele de aspect, de la drept la ondulat, de la subțire la bogat. Există mii de combinații posibile. Structura, culoarea părului și numărul de fire de păr sunt predeterminate genetic pentru fiecare persoană.

  O pesoană are de la 85.000 la 140.000 de fire de păr pe cap, în funcție de structura fibrei capilare și de culoare. În mod normal, în fiecare zi pierdem de la 60 la 100 de fire de păr. Persoanele blonde au considerabil mai mult păr decât persoanele cu păr brunet(în medie, 140.000 de fire de păr pentru blonzi și 100.000 pentru bruneți). Cu toate acestea, părul deschis la culoare este în mod normal mai fin și mai delicat.

 • Structura părului

  Părul conține în proporție de aproximativ 80% proteine, 10-15% apă, 5-10% pigmenți, minerale și lipide.Firul de păr are două componente: firul aparent care iese la suprafața pielii și rădăcina, care este sub piele.

  Firul aparent este compus din trei straturi. Stratul exterior, numit cuticulă, are o funcție protectoare. Cuticula este formată din straturi de celule așezate una peste cealaltă, ca țiglele pe un acoperiș, care formează o suprafață netedă. Factorii externi sau interni pot duce la asprirea cuticulei. Această suprafață aspră dă părului aspectul tern și nesănătos.

  Centrul firului de păr se numește cortex și reprezintă 80% din fibra capilară. Cortexul este format din microfibre împletite, ce oferă fibrelor mai lungi stabilitate. Aici se stochează pigmenții naturali de culoare. Fibrele de cheratină din cortex dau structura și elasticitatea firelor de păr. Centrul firului de păr este creat de medulla(măduva firului de păr).

  A treia componentă a firului aparent este o glandă sebacee, găsită puțin sub piele, ce secretă lipide al căror rol este de a menține părul suplu. Uneori această glandă produce prea multe lipide sau insuficiente, ceea ce face ca părul să fie ațos sau uscat și fragil.  

 • Creșterea părului

  Părul crește cu aproximativ 1cm pe lună. După o perioadă de creștere de 3 până la 7 ani, papila de creștere a părului moare, iar rădăcina se micșorează și se degradează. Apoi firul de păr cade, făcând loc unui nou fir de păr, ce crește dintr-o papilă regenerată. Creșterea părului este uniformă, deoarece întregul scalp nu se află niciodată în aceeași fază a ciclului de creștere a părului. O rată de pierdere a firelor de păr de 60 până la 100 este perfect normală.

  Mușchiul piloerector este o relicvă a trecutului părului uman. Mușchiul era folosit pentru a tensiona pielea și a ridica părul, fie pentru a conserva căldura, fie pentru a speria inamicii amenințători. Glandele sebacee secretă sebum, o substanță uleioasă care crește elasiticitatea pielii și părului.

 • Culoarea naturală a părului

  Fiecare persoană are o culoare naturală a părului. Dar ce determină această culoare și de ce există atâtea nuanțe naturale diferite?

  Culoarea naturală a părului depinde de cantitatea de pigmenți aflată în firul de păr. Fiecare fir de păr conține o combinație unică din două tipuri de melanină: pigmenți negri/maronii numiți eumelanină și pigmenți roșii/galbeni, numiți feomelanină. Culoarea părului depinde de combinația acestor pigmenți – negru închis, șaten deschis sau blond.

 • Șampon - curățarea delicată

  Cuvântul ”șampon” este provine din cuvântul Hindi care îseamnă ”a masa”. Primul șampon a fost creat în 1904, sub formă de pudră. Prin spălare, șamponul înlătură uleiurile naturale în exces, transpirația, celulele moarte de piele și reziduurile lăsate de produsele de coafare sau îngrijire a părului.  

  Cel mai important ingredient al șamponului este o combinație de surfactanți care formează o spumă fină, poroasă și curăță părul fără a-l deteriora. Un șampon cu o valoare pH de 5 până la 6 este ideal pentru păr și scalp. Șampoanele bune conțin și ingrediente hidratante, ca panthenolul, care ajută la regenerarea structurii fibrelor capilare și le prelungește elasticitatea. Există o mare varietate de șampoane, create pentru a satisface toate nevoile fiecărui tip de păr și scalp și toate obiceiurile de îngrijire a părului.

 • Balsamul - netezirea părului

  Conditioners can be applied after every washing and make the hair silky smooth and easy to comb. The conditioner has an effect that remains until the next washing.

  Balsamul aparține unui regim de bază pentru îngrijirea părului lung. După spălare, părul ud pare a fi lipsit de strălucire și greu de controlat. Firele se prind unele de celelalte și se deteriorează dacă sunt pieptănate excesiv.

  Exact aici intervine balsamul. Face părul ușor de pieptănat și îl protejează de factorii de mediu. Lăsat o scurtă perioadă de timp pe păr, el transferă ingredientele active cuticulei externe a firului de păr, ceea ce netezește părul.

 • Tratamentele - pentru extra îngrijire

  Tratamentele de păr intensive

  Tratamentele de păr oferă o îngrijire intensivă și reprezintă un adevărat beneficiu pentru părul tău. Ele combină substanțe regenerante în concentrații mari, care ajung în profunzimea firului de păr cu ajutorul unei emulsii. Tratamentele se masează pe părul umed și transferă ingredientele lor regenerante direct în centrul fibrelor capilare. Tratamentele intensive ar trebui să fie lăsate să acționeze pe păr timp de 2 minute. Părul devine vizibil regenerat. Datorită intensității lor, aceste tratamente au un efect susținut, care rezistă la mai multe spălări.

  La aplicarea tratamentului, este deosebit de important să se obțină un grad optim de îngrijire. Cu cât este mai degradat părul, cu atât mai des trebuie aplicat tratamentul. Tratamentele diferă prin ingrediente, mod de aplicare și prin nivelul lor de intensitate. Unele produse rezolvă probleme specifice ale părului ca vârfurile despicate, părul puternic deteriorat sau protecția culorii părului.

  Produsele de reparare instantă

  Tratamentele fără clătire se masează sau se pulverizează pe păr. Avantajul acestui tip de tratamente este că nu trebuie să fie spălate de pe păr. Așadar, folosindu-le economisești timp și obții îngrijire de lungă durată, fără să îngreuneze părul.

 • Produsele de styling

  Produsele de styling ajută la crearea coafurilor. Ele sunt aplicate pe părul umed sau uscat, oferă părului mai multă elasticitate și volum și protejează părul de influențele factorilor de mediu. În plus, ele previn fluturarea necontrolată a părului și oferă o fixare mai puternică.

  Produsele de styling cuprind: sprayuri fixative, spumă modelatoare, loțiuni, geluri, pudre.

 • Sprayul fixativ

  Sprayul fixtiv perfectează coafurile, protejându-le de vânt, umezeală și de soare, oferă gradul necesar de fixare și strălucire și crește eficiența altor produse de styling.

  Deși sunt disponibile și ca sprayuri cu pompă, fixativele sunt produse clasice cu aerosoli. În alte cuvinte, se distribuie pe păr într-o formă foarte fină, cu ajutorul unei substanțe propulsoare. Ca în cazul altor produse de styling, ingredientele de bază ale unui fixativ includ substanțe formatoare de pelicule – în combinație cu solvenți și substanțe propulosare(gaze care nu afectează stratul de ozon, ca butanul, izobutanul și dimetil-eterul).

  Așteptările față de un spray fixativ sunt mai exigente decât față de oricare alt produs de styling: trebuie să fixeze coafurile, dar să păstreze elasticitatea naturală a părului. Ar trebui să fie rezistente la umiditate, dar ușor de îndepărtat prin clătire. Ar trebui, de asemenea, să fie fin pulverizate și să se usuce rapid. Ar trebui, de asemenea, să protejeze părul de factorii de mediu și să îl hidrateze.

 • Spuma modelatoare (mousse)

  Începând din anii 1980, spumele modelatoare au înlocuit loțiunile de styling pentru că oferă o serie de avantaje din punct de vedere al aplicării: nu curg, sunt ușor de dozat și distribuit pe păr, astfel încât părul să nu se lipească.

  În afara agenților aerosoli și surfactanți utilizați, produsele sub formă de lichid și spumă prezintă diferențe minore în compoziția de bază. Ambele conțin substanțe ce formează pelicule și substanțe nutritive ca ingrediente de bază. Rășinile sintetice acoperă fiecare fir de păr cu o peliculă stabilă, oferindu-i stabilitate și fixare. Grosimea peliculei se stabilește conform gradului de control al coafurii dorit. Polimerii cationici fac părul mai ușor de pieptănat și previn acumularea energiei statice. Apa și alcoolul se folosesc ca solvenți. Substanțele propulsoare utilizate în spumele prezente acum pe piață sunt substanțe ce nu afectează stratul de ozon, ca butanul, izobutanul și propanul.

 • Geluri, creme și ceară

  Gelurile de păr, cremele și ceara sunt ideale pentru aranjarea expresivă a părului, fie a secțiunilor individuale de păr, fie a întregii coafuri. Toate cele trei tipuri de produse diferă prin formule și au ca afect aderența firelor individuale de păr.

  Gelurile sunt folosite în principal pentru a crea coafuri rezistente, iar cremele sunt folosite pentru a crea coafuri cu look natural. Ceara este excelentă pentru modelarea părului cu aspect natural.

  Gelurile de păr sunt incolore, predominant bazate pe apă și agenți de coafare fără uleiuri, care obțin textura lor particulară prin utilizarea unui agent de îngroșare. Prin utilizarea gelului, părul este solidificat și apoi aranjat. Cu cât proporția de substanțe hidrofile este mai mare, cu atât gelul capătă un look mai ”umed”. Ingredientele adiționale, ca uleiurile, dau părului o strălucire suplimentară.

  Utilizarea gelului este simplă: aplică-l pe părul umed sau uscat și sculptează-l în coafura dorită. Coafura rămâne fixă după ce se uscucă și agenții de fixare se solidifică.

  Cremele moderne de styling sunt în principal emulsii uleioase în apă, adică substanțe uleioase încorporate într-o bază apoasă. Acest tip de emulsie este mai puțin uleioasă decât o emulsie de tip apă în ulei, care se utilizează de obicei pentru obținerea cremelor bogate pentru piele. Componenta uleioasă din cremele de styling netezește părul, făcându-l ușor de coafat și oferindu-i un look natural. Cremele oferă o fixare mai puțin puternică decât gelurile, dar sunt mai ușor de aranjat. Crema de styling este cea mai eficientă atunci când se masează pe părul puțin umed sau uscat. Părul poate fi aranjat fie cu degetele, fie cu un piaptăn cu dinți lați. Usucă părul și gata, ai terminat!

  Ceara pentru styling oferă fixare și strălucire șuvițelor individuale de păr. Ceara este compusă din uleiuri vegetale sau minerale, în combinație cu emulsificatori în formă solidă. Pentru strălucire suplimentară, unele ceruri încorporează particule mici argintii sau aurii. Ceara optimizează stilul look-urilor trendy, este perfectă pentru stiluri sculptate și pentru accentuarea șuvițelor individuale de păr.

 • Vopseaua permanentă – cum funcționează?

  Vopsirea permanentă este cea mai bună cale de a oferi părului o culoare de lungă durată și de a acoperi firele albe de păr. Vopselele permanente conțin ingrediente diferite. În primul rând, un mediu alcalin deschide structura firului de păr, pentru ca apoi să permită accesul pigmenților de culoare și oxidanților în interiorul fibrei capilare. În profunzimea fibrei capilare, la acest stadiu, pigmenții încă fără culoare și oxidantul creează tonul de culoare rezultantă a părului. După aceasta, suprafața părului este netezită cu balsamul, pentru a sigila culoarea pe firul de păr. Vopseaua permanentă se elimină doar prin creșterea părului.